Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Demokracie a svoboda určitě není totéž, jak je často předkládáno. Základní hodnotou demokracie je možnost vyměnit vládu bez použití násilí. Autoritářský systém prosazuje ideologii autoritáře - pravděpodobnost, že to bude ideologie liberální, je mizivá. Pokud se jeho ideologie rozchází s ideologií většiny a ta se odmítne podřídit, dojde k občanské válce. Demokracie prosazuje ideologii většiny - tou je v současné době bohužel sociální demokracie (lhostejno pod jakým názvem). Ovšem pokud se tato ideologie změní, nebude nutno sáhnout k občanské válce - stačí zvolit nové strany.

Slabinou současné demokracie dle mého názoru je to, že dlouhodobě nemůže fungovat ve své téměř totalitní (socialistické) podobě, k jaké se začíná blížit. Ze souboje ideí se stává souboj partikulárních zájmů, který přestává být možno vyřešit shodou většiny (na ohledy na práva jednotlivce už rezignovala zcela). Výsledkem je rostoucí demokratický deficit a čím dál vyšší vliv různých nevolených vlivových organizací.

Každopádně pořád platí, že je to ten nejméně špatný ze špatných systémů vlády. Akorát bychom se měli přestat ve všem spoléhat na stát a omezit jeho vliv jenom na ty oblasti, kde je nezastupitelný. Anarchokapitalistická teorie je sice sympatická, ale opravdu si nejsem jist, zda by trh dokázal vyřešit třeba justici a policii.

0 2
možnosti

Možná jste to myslel upřímně , ale nedopadlo to moc dobře. Stačilo by napsat, jsem pro svobodný štíhlý stát, který mi zajistí svobodu a bezpečíi. Další pravomoce, které jsem dále ochoten delegovat na stát chci demokraticky jednat. Vzhledem k tomu, že stát neplní tyto základní podmínky, není o čem jednat. Přesto stát koná dále, dle pochybných šablon samozvaných lídrů.

0 0
možnosti
Foto

V podstatě jste uhodil hřebíček na hlavičku. Demokracie, i kdyby fungovala, a ona nefunguje, znamenaly by, že máte 1/8-mi miliontinu hlasu, což je zcela zanedbatelné. Ale svoboda, tu opravdu využít můžete - bohužel, nemáte-li peníze, je Vaše svoboda mnohem menší, než když je máte Rv

0 0
možnosti

Blábol až zieglerovský - dokonce i Matějka se takto nerozchází s realitouRv

2 3
možnosti

Povídání o ničem. Z článku je zřejmé, že autor negativně vnímá demokraci. Ještě kousek do prava a autor se sejde s krajní levicí.:-)

3 5
možnosti

s vaším názorem na svobodu (obec,rodiny,...), na falešnost různých jistot apod. zcela souhlasím (karma). Ovšem mám dvě připomínky - dotazy: 1. Víte o nějakém autoritářském režimu, který by přitom zachovával "netknutá přirozená pravidla společnosti" - jak píšete na počátku? 2. čím byste demokracii nahradil - když ji přirovnáváte ke stejně zhoubné (ohledně sovobdy člověka) jako fašismus či komunismus?

2 3
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS